Det här är vår gamla hemsida som inte längre får nytt innehåll. Den nya sidan hittar du på adressen www.munksnasspejarna.fi

Scoutkåren Munksnäs Spejarna

Lägerlista

Här har ni en lista över de läger och vandringar Munksnäs Spejarna ordnat eller deltagit i sedan 1974.

2018 Da Vinci 2017
Kårläger vid Bruksträsket. Lägret var endast fyra dagar på grund av kårens Islandsresa i juli. Till programmet hörde bl.a. hantverk, målning, paddling, patrullrådd, utfärd till bruket och förstås lägerbål sista kvällen. Lägerchefer var Niklas Pajunen och Lars Huldén.
2017 Tidsmaskinen 2017
Läger tillsammans med Spejarna H:fors och Nybyggarna. Lägerområdet var Partioniemi vid Lojosjön. På lägret firade vi Spejarna H:fors 100-åriga historia genom att uppleva händelser från det senaste seklet. I lägret deltog totalt 54 scouter och 25 ledare. Lägret avslutades med ett stort lägerbål.
2016 Ratatosk 2016
Läger för vargungar och äventyrsscouter vid Svartå tillsammans med Munksnäs Flickscouter. Vi började lägret med en Paddling ner från Svartå slott till lägerområdet. Joakim Gunst var lägerchef.
Roihu 2016
Finnjamboree med över 17 000 deltagare. Vi bodde i lägerkåren Flame of Anor i underlägret Unity. Erik Sandström var lägerkårchef.
2015 Kampen mot K
Den 29.7–3.8 ordnande Munksnäs Spejarna tillsammans med Munksnäs Flickscouter sommarlägret Kampen mot K. Vi började med läger i tre dagar i Fiskars skogar och gav oss efter det ur på en cykeltur genom Västra Nyland, med övernattningar vid Fagervik och Kopparnäs och avslutning i Kyrkslätt. Erik Sandström var lägerchef.
2014 Atlantis
FiSSc förbundsläger i Syndalen, Hangö. MSP deltog med 18 scouter och nio ledare. Lägret hade totalt över 1900 deltagare, varav över 200 inte var scouter utan sk. kompisdeltagare. Joakim Gunst var vicelägerchef.
Mythos
Vargungeläger i Kavalahti, Ingå. Ordnades tillsammans med några andra kårer från huvudstadsregionen som beslutat sig för att inte ta med vargungarna till Atlantis.
2013 Abisko-Nikkaluokta
Kårens lapplandsvandring i Sverige. Vi vandrade Abisko-Nikkaluokta, en rutt på dryga 100 km. På vägen besteg vi Kebnekaises topp. Vädret var under nästan hela vandringen varmt och soligt, och vandringen var överlag mycket lyckad.
Klondike
Kårläger för vargungar och äventyrsscouter vid Lappträsk, Sjundeå. Lägret gick i guldgrävartema. Lägerchef var Erik Sandström.
2012 Mondo
FiSSc läger i Syndalen, Hangö. Kårens ledare bidrog med att ordna Hawaii-dalen, i vilken scouterna fick pröva på strandaktiviteter som paddling, beachvolley och sandskulptering. Lägret hade totalt över 400 deltagare.
2011 Amazonas
Munksnäs Spejarnas och Munksnäs Flickscouters gemensamma sommarläger 5–10 augusti 2011. Lägret bestod av en lägerdel vid Valkjärvi i Repovesi nationalpark och en paddling i Valkeala.
2010 FiSScFjäll
Några kårmedlemmar deltog i FiSSc:s spejarscoutläger vid Kåtan i Muonio 10–17 juni. Till programmet hörde bl.a. vandring, paddling och vildmarksfärdigheter.
Paleo
Kårläger för vargungar och äventyrsscouter i Noux nära Lärkans stuga, 29.7–1.8. I lägret deltog dryga 20 scouter och ledare. Lägerchef var Joakim Gunst.
2009 Beach
HÖNS regionsläger vid Köttboda på Vessölandet i Borgå, 31 juli-7 augusti. MSP deltog med ca 20 scouter och ledare.
2008 Kohinoor
Kohinoor 08 var kårens sommarläger som ordnades 31 juli-6 augusti 2008 i Fiskars. Den första delen av lägret hölls vid Valkjärvi, och här byggdes bland annat en linbana över sjön. Efter att vargungarna åkt hem bestod lägret av en vandring i Fiskars-skogarna i jakt på den stulna Kohinoor-diamanten. I lägret deltog fem vargungar, åtta patrullscouter och nio ledare. Lägerchef var Joakim Gunst.
2007 En värld – ett löfte
En värld – ett löfte 07 var Munksnäs Spejarnas och Munksnäs Flickscouters gemensamma sommarläger på Porkala 6-9 juni 2007. Veckoslutet efter lägret, 9-10 juni, åkte patrullscouterna vidare upp till Tammerfors för att fira Scoutingens 100-årsjubileum på Finlands Scouters Storfest 2007. I lägret deltog nästan 20 vargungar, ungefär 20 scouter och 15 ledare. Lägerchef var Janina Taimitarha (Jansku).
2006 WIK
WIK 06 var FiSSc:s förbundsläger som gick av stapeln 31.7-8.8 2006 vid Ölmosstranden i Dragsfjärd, Kimito. WIK var ett stort läger med över 1500 deltagare varav ca. 250 utlänningar som kom från England, Österrike, Schweiz, Grekland och Japan. Vår kår bodde i byn Könugård tillsammans med Munksnäs Flickscouter, Brobyggarna från Kronoby, Nykarleby Forsfarare och en grupp engelska flickor. På programmet stod olika vattenaktiviteter, klättervägg, pysseluppgifter, patrullrådd och mycket mer.
2005 Sand
Denna sommar höll MSP samläger med Munksnäs Flickscouter på Vessölandet i Borgå. Lägernamnet kom från de fina sandområden som finns kring lägerplatsen, på vilka det spelades både volleyboll, hölls sandolympiad och ordnades lägerbål med Österrike-tema. I lägret deltog 9 vargungar, 18 patrullscouter och 15+ ledare. Sand 05 avslutades med en cyklingstur tillbaka till scoutkällaren, med övernattningar vid Stensböle, Löparö och Ormträsk.
2004 Nothamn IV
Kåren deltog i sjöscoutlägret Nothamn VI för kårer i FiSSc. Lägret hölls på arméns ö Örö sydväst om Hangö, och gick i skärgårdsanda med segling och allt annat som hör till. Kårens ledare ordnade ett äventyr-programpass som var omtyckt bland scouterna. Vädermässigt var lägerveckan nästan den enda veckan med riktigt sommarväder under hela sommaren.
2003 Xuon
Varungeläger i Nouxterrängen i omväxlande väder.
Kebne
I slutet av juli begav sig nästan samma grupp som var i Sarek mot Kebnekaise. Trots motgångarna i Sarek så hade (nästan) ingen blivit rädd. Den här gången hade vi tur med vädret, en stor del av vandringen kunde man vandra i shorts och t-skjorta. En besvikelse var att toppglaciären på Kebnekaise var bar och vi inte hade isklättringsutrustning med oss. Vi var alltså tvungna att vända ca 50 höjdmeter från toppen. Men i övrigt så var det den absolut bästa lapplandsresan hittills.
2002 Hydronesos
Traditionellt kårläger tillsammans med Munksnäs Flickscouter. Lägret gick i rollspelsanda från början till slut, med en vandring i slutet av lägret och stor fest med rövarstek och fylld kaka sista kvällen.
2001 Galactica
Galactica var ett läger som hölls tillsammans med Munksnäs Flickscouter speciellt p.g.a. att båda kårerna hade planerat mera krävande evenemang senare på sommaren.
Sarek
Vårt andra besök till Sarek startade vid Suorva-dammen i slutet av juli. Till en början gick det ganska bra, men när vi hunnit in några dagar i Sarek blev det oväder. Den 1 augusti kom det snöslask och blåste full storm, så vi beslöt att vända om och börja vandra utåt mot bilarna. Det var med viss besvikelse vi kom hem en dag för tidigt utan att ha besökt en ända högre topp.
2000 Pirat
Vu-läger som hölls vid Skutviken, Leksvall. Lägret hölls tillsammans med ett antal andra HeSS-kårer. Lägret ordnades för att scouterna senare skulle åka på förbundslägret KUST.
Kust
FiSSc:s förbundsläger i Österbotten med ca 1700 deltagare. Lägret var mycket lyckat och vi hade lägeravdelning tillsammans med Munksnäs Flickscouter och Kyrkslätt Scouter. Logistiken fungerade mycket bra, och också ledarna hade det bra.
1999 Kon-Tiki 99
Kårläger som hölls på Vessö nära Borgå. När vargungarna åkt hem transporterades scouterna upp till Orimattila, där vi började en paddling ner längs med Borgå å. Färden avslutades i Borgnäs.
1998 Pi 98
Samläger med Munksnäs Flickscouter och Scoutkåren Nybyggarna. Lägerdelen hölls vid Skutviken, Leksvall. När vargungarna åkt hem började en cykelfärd för scouterna och ledarna. Vi cyklade i olika grupper beroende på kondition. Övernattningarna var dock gemensamma i Raseborgs slottsruin, Ingå simstrand och Långträsk i Sjundeå.
1997 Galahad 97
Kårledningen beslöt att vi skulle hålla ett eget kårläger för att stärka kårandan. Lägret gick i rollspelsanda och var mycket lyckat. Med facit på hand kan vi konstatera att kårandan stärktes och frukterna efter Galahad nu skördats genom att flere av deltagarscouterna också har fortsatt vidare som ledare.
1996 Sherwood 96
Gemensamt läger tillsammans med Munksnäs Flickscouter och Scoutkåren KFUK/M. Lägret hölls vid Vitsand på Porkala udd. Tyvärr är lägerplatsen i dag såld, för det var en fin plats nära Helsingfors. Lägret var ett traditionellt kårläger med allt som där hör till.
1995 Saariselkä 95
Vi var en grupp scouter och ledare som vandrade i Saariselkäområdet med start och mål vid Kiilopää. På vandringen lärde vi oss att i framtiden ha en åldersgräns för Lapplandsfärder på 14 år för att deltagarna skall kunna njuta av en dylik resa där vi vandrar och bor i tält. Det vi också kom fram till var att när man ändå åker så långt som till Lappland så är nog högalpina områden intressantare än skogslappland. De ställer dock mera krav på deltagarna och utrustningen.
1994 Apollo 94
Vargungeläger tillsammans med Munksnäs Flickscouter och Scoutkåren Nybyggarna. Lägret hölls vid Fagerviks Bruksträsk.
Norge 94
En grupp ledare och seniorer var i juni på Lapplandsvandring vid Kirkestinden i Norge. Det fanns en hel del snö kvar ännu så den bästa tiden för vandring var tidigt på morgonnatten fram till lunch, efter det blev snön i allmänhet så mjuk att det var mycket tugnt att vandra.
Jeturkasti 94
Sommaren avslutades med PäPas distriktsläger Jeturkasti, i vilket också många HeSS-kårer deltog. Jeturkasti hölls i Sagu och var ett förhållandevis stort läger med ca 2500 deltagare. Lägret var på det stora hela mycket lyckat och vår programpunkt, klätterväggen, har senare återkommit på många storläger. En hel del kulturella skillnader mellan finska och svenska scouter kunde dock märkas...
1993 Robinson Crusoe 93
Samläger tillsammans med scoutkåren Tre Björkar. Lägret hölls på Tovö en bit söder om Skåldö, Ekenäs. Lägret var mycket sjöbetonat med patrullrådd i kanoter och under lägret byggdes också en motorfia.
1992 Våg 92
Vargungeläger i Hangö enligt tidigare mönster.
Valkeala 92
Paddling för patrullscouter för att bekanta dem vid paddlingens fröjder. Rutten var en förkortad version av de tidigare rutterna.
Kalmar 92
Tolv ledare och seniorer åkte till Kalmar för att paddla. Vi startade vår paddlingsfärd utanför Oskarshamn och paddlade i Kalmarsund via Saltror till Korpemåla. Vädret var mycket varierande med allt från storm till strålande solsken. I slutet av resan hann vi också med ett besök i Kalmar slott och så åkte vi med bilar ut till Öland där vi hann se Ottenby fågelstation med Långe Jan och diverse andra sevärdeheter.
1991 Tatanka 91
Gemensamt kårläger tillsammans med Munksnäs Flickscouter i närheten av Lovisa. Lägret avslutades med en paddlingsfärd som avbröts ett dygn i förtid p.g.a. att flickornas nya militärtält läckte som ett såll och allas sovsäckar var genomvåta.
1990 Vargungeläger 90
Traditionellt vargungekårläger.
1989 OKEJ 89
Förbundslägret OKEJ, med en hel del logistiska problem. Som ledare på lägret var det mycket ansträngande, medan scouterna nog hade det helt okej.
Kebne 89
Samma sommar var vi med ledarna och seniorerna på vandring i Kebnekaise. Vi avslutade vår Kebnevandring med en guidad topptur. Tyvärr var det mulet och molnen skymde utsikten.
1988 Noux 88
Miniläger i Noux för vargungarna.
Valkeala 88
Paddling i kända vatten, men med undantaget att vi startade nära Villmanstrand, och paddlade sjöpaddling de första dagarna.
1987 Sarek 87
Kårens andra Lapplansvandring gick till Sarek i Sverige, där vi kunde konstatera att när det regnar i fjällen så är det verkligen vått! Ruttvalet var kanske inte det bästa men på det stora hela så var det ändå en fin färd.
1986 Kalakukko 86
Gemensamt läger tillsammans med Munksnäs Flickscouter och en grupp Tyska scouter. Lägret hölls vid Iso Länsmanni, Fiskars, Antskog. Ett mycket lyckat läger, men samtidigt fick vi också erfara att det trots att vi alla var scouter fanns en hel del kulturella skillnader mellan oss nordbor och de tyska gästerna.
1985 Våg 85
Vargungeläger som hölls vid Gusse Henrikssons sommarställe i Hangö.
Pallas 85
Kårens första försök till Lapplandsvandring. Vi hade Kåtan som bas där de yngsta scouterna bodde och gjorde dagsutfärder, medan de äldre scouterna delades in i två lag som vandrade Hetta - Pallas rutten. Det ena laget startade från Hetta och det andra från Pallashotellet. Pallas 85 gav gnistan till många nya Lapplandsresor.
1984 Pirat 84
Gemensamt kårläger tillsammans med Munksnäs Flicksouter på Torsö, Ekenäs. Lägret avslutades med en vandring, under vilken vi åkte motorfia, paddlade och till sist åkte fiskarbåt ut till Jussarö, där vi besökte sjöbevakningsstationen och fick oss en guidad tur på det gamla gruvområdet. Fiskarna lämnade av oss på en "öde" ö där vi övernattade sista natten.
1983 Paddelskoj(t) 83
Paddelfärd längs den s.k. Valkeala-rutten. Start från Luumäki och slut vid Käyrälampi simstrand.
1982 Iniö 82
Lägerdelen för alla hölls på Iniö, och när vargungarna åkt hem började en cykelfärd som gick över Houtskär och vidare till Korpo och ner till Gyltö militärbas där vi steg ombord på militärens förbindelsebåt och åkte ut till Utö där militären bjöd på bastu och simning i Finlads troligen sydligaste simbassäng. Vi bekantade oss också med sjöbevakningens jobb och besökte kapellet i fyren. Följande dag åkte vi med förbindelsebåten via Gyltö där vi tog ombord cyklarna och fortsatte mot Åbo.
1981 FiSSc 81
Förbundsläger vid Skutviken, Leksvall. Kåren deltog med både vargungar och scouter.
1980 Rahnola 80
Paddelfärd med kårens nygjorda kanoter. Tyvärr var det mycket lågt vattenstånd, så det blev att släpa och bära en hel del.
1979 Sommarö 79
Det första "gemensamma" lägret med vår systerkår; en grupp Munksnäs Flickscouter deltog i vårt kårläger. Läger hölls vid Sommarö, på Skåldölandet i Ekenäs. Sedan fortsatte scouterna på vandring som avslutades med ett besök på Jussarö.
1978 Lappnor 78
Distriktsläger med förstärkning av kårer från Åbo och Tammerfors. Lägret hölls vid Juusulahti, vid Iso Simi-sjön, Fiskars, Antskog. Ett "litet stort" läger med ca 400 deltagare där samhörigheten var på topp.
1977 Vandringen 77
En vandring till fots och med båtar, med start utanför Borgå, via Tjusterby, Stor Sarvlax, Pernå och Valkom och ut till Svartholms fästning. Under resan hade vi "nattmässa"; riddarvaka i Pernå kyrka. Vandringen slutade med ett besök vid Lovisa kärnkraftverk.
1976 Haffs 76
Kårläger på Norrkullalandets sydspets, mycket sjöinriktat med patrullrådd i roddbåtar. Under lägret konstruerades också ett utkikstorn, en linbana och en motorfia.
1975 Falk 75
Gemensamt läger tillsammans med Scoutkåren Nybyggarna vid Skutviken, Leksvall.
1974 F74
Förbundsläger som hölls vid Skutviken, Leksvall.